19 d’octubre del 2014

Vocabulari de Crevillent (36)

TORURO
[m.]  


Núvol propi de la tardor i primavera, del tipus cumulonimbus caracteritzat pel seu gran desenvolupament vertical. Normalment porta associades grans quantitats d'aigua i rellamps. 



Exemple: "Xé quins toruros que s'assomen per la serra, esta esprâ plourà a manta".


Nota: Vid al DCVB "Torrurol". La seua etimologia potser estiga relacionada amb "torre"

3 comentaris:

  1. Enhorabona per la feina. Un crevillenti amant de la seua llengua emocionat amb el seu treball. Malgrat això, sempre he sentit la paraula tururo, mai toruro. És posible q aixi siga? Te constancia? Gràcies.

    ResponElimina
  2. En canvi a ma casa he sentit "toruro". Però al capdavall és la mateixa paraula. Els canvis de la "o" per "u" es veu que va per famílies i barris. A Crevillent diem "ubert" i "obert", "romí" i rumí", "mon pare" i "mun pare", i tants altres exemples. Vet ací la nostra riquesa lingüística i fonètica. Entre tots hu (ho) farem!
    Gràcies per seguir-me.

    ResponElimina
  3. Te tota la raó. He dit sempre "ubert". I mun pare i no mon pare. A més, m'agrada el fet q a bona part de Crevillent, be concretament, al barri del Pont i al Àngel, sempre hem fet la "o" com una "u". Tal volta siga d'ahi la meua confusió entre tururo i toruro. Gràcies, de nou, pel seu treball i per compartir-ho.

    ResponElimina