Congrets del Forn de l'Angelita Gomis |
Val a dir que fins fa cinquanta anys al poble hi havia un tipus de pa que s'anomenava Congre. El DCVB, ens diu astò sobre CONGRE: Coca petita, de forma ovalada amb pessiguets damunt, feta d'ous, sucre, oli i matafaluga (Tortosa, Benassal). Com veieu aquesta descripció recorda més aviat al Congret que no pas al Congre, però aquestes varietats i subvarietats no fan més que enriquir el món de la gastronomia catalana, plena de formes locals i arcaismes. Una cosa queda clara, Congres i Congrets han pres el seu nom del Congre, peix, llarguer i arrossegadís que els nostres Santapoleros coneixen tan be.
Mireu que diu la gent gran en una conversa espontània sobre tot això:
"Vo'n recordeu des congres de civà que mos menjavem en oli? Què bons i tendres que estaven. Ans havien pans, congres i congrets. Es congres eren es barres que diem ara (...) congre li diem entonses a un pa de civà, allargat com una barra, perquè en n'havia un atre pa de civà, reó, que era un panet, que costava més de menjà (...) La primera Pasqua és la des tonyes i mones, i después ve la des Congrets".
Llavoretes de Matalafúa |
Esta página es muy sorprendente para buscar comidas típicas de Crevillente.
ResponEliminaIntentem testimoniar el que podem, abans no es perdga tot. Gràcies.
ResponEliminaJo en menjava de petit a l'estiu amb un got gran de beguda de civada
ResponElimina