Una de les
goles més immemorials i populars de Crevillent ha estat la regalíssia Glychyrrhiza
glabra, una planta lleguminosa, de flors blavenques, amb unes arrels
llarguíssimes i extraordinàriament dolces. La regalíssia era molt coneguda arreu els països mediterranis, però al nostre
poble, la seua fama era doble, atés que era un gran consumidor i alhora i
formidable proveïdor. Que sapiem, i sense comptar els conreus particulars, la regalíssia creix en
almenys tres partides. La contornada més rica en aquestes plantes correspon a les
terres al voltant del desguàs de la Rambla del Poble. La característica comuna d'aquestes partides és la coloració rogenca o, més aviat, grana dels
seus bancals, que ve donada per les argiles i arenes triàssiques que l'aigua
aboca aquí des dels seus afloraments a la serra. Quants, de xicons, no han fet
excursions a la Terra Colorâ o a la Mangranera, cercant regalíssia? Tot el
poble! Tot el poble anava a fé regalíssia! Respon un veí.
Venedor de regalíssia a la Ciutat de València |
Soquetes de regalíssia |
La regalíssia va trobar una forta
competidora amb un producte de nom semblant però de molt diferent aspecte:
l'extracte de regalíssia, una substància balsàmica i farmacèutica que va néixer
a començaments del segle XIX, en l'època dels elixirs. Tot i la seua propaganda, mai
no va acabar de desplaçar a la regalíssia natural. Era la base de les famoses Pastillas
Juanola i les diverses llepolies amb formes llargueres, com els purets llisos,
els torçuts, negres o rojos, i les llenques enrollades, que han perdurat fins
l'actualitat. Els xiquets de Crevillent li deiem Regalíssia Estrata, una
deformació femenina agafada de la paraula estracto. No erem els únics que no
compreniem allò d'una regalíssia distinta de la tota la vida, i així, com
curiositat direm que els xiquets castellanoparlants de Villena l'anomenaven
Trasto (corrupció estracto) i els de Cabdet, ni més ni menys que Puro Retrato
(de: puro estracto de regalíz). Sembla que amb els anys, la
Regalissia Estrata ha guanyat la batalla, però, de tant en tant, encara em
trobe amb regalissiés a les portes de les escoles, i fins i tot, del Corte
Inglés de València i Alacant. o venedors ambulants, i més encara als manyacos
xuclant bocins d'aquesta dolça lleguminosa.
Regalíssia Estrata |
D'un altra
banda, la regalíssia ha tingut un ús curatiu en la medicina tradicional. Ens
expliquen una recepta local: En soquetes de regalíssia, figues seques,
garrofes, i sucre o mel, en això, ben bollit, ben bollit, feem un xarop pa's
refreats. Saps què és un xarop? També en això, o en suc de regalíssia,
herba-lloïssa i suc de llimó se donaven bafs, pa lo mateix, pa's refreats, pa
si estaves embossat de la gola i el pit.
Per acabar, deixarem constància
d'alguns dels regalissiés més contemporanis que, amb la seua moto,
bicicleta o a peu, corrien tots el mercats del migdia valencià, des de Xàtiva a
Oriola. Anaven carregats amb grans feixos de raïls, que després esmicolaven en
les conegudes soquetes, aparellades, segons grossària. Aquests hòmens, també
portaven sarnatxos d'espart, ja que a més de regalíssia, venien caragols de
Crevillent. Heus ací El Sahoret el Galera, el Sisco el Catuta, el Sahoro el
Panarro, o el Vicent el Gallina.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada