Melons d'any penjats amb vencill |
A
la fi d’agost els crevillentins apuraven els rebujos dels melonars. Val a dir
que al nostre poble el rebuig era el fill més menut de la casa com també els
fruits més escarransits de qualsevol collita. Els rebujos dels melons, dits popularment rebutxets o reputxets, es consumien aquests dies abans no se n’anaren. Els exemplars pansits, macats
o assurats (esdevinguts secs com el
suro) tenien diversos destins. Hi havia qui amb els rebutxets dels melons d’any feia talladetes per a l'arrop. Hi havia qui els llançava
directament als animals, i fins i tot, hi havia qui fabricava llanternes a la manera de les carabasses d'Halloween.
De Sant Roc a Sant Ramon, per les nits els manyacos solien passejar per les lleixes (carrers estrets, penjats entre
les coves) de Llorenç i la Salut, amb aquelles calaveres de meló d’any retallat
amb un ciri dintre. Les portaven penjant de tres cordellets d’espart que havien
lligat de la corona tallada, i eren motiu de rebombori per tot el veïnat.
Els
melons d’any més entregues i polits havien estat alçats en cambres i coves
durant el mes de juliol. Una volta duts del camp havien de ser protegits per
tal que duraren el màxim possible. Conten que alguns camperols els ficaven en
caixes de pi reblits en forment o civâ.
Però la solució més socorreguda era penjar-los per evitar humitats i atacs dels
insectes i rosegadors. Hi havia dues maneres de penjar els melons d’aigua, be d’un sol cinyell, lligant-los horitzontalment de la panxa, o be amb una
mena de xarxa o vencill. A Crevillent alló més habitual era el vencill. Les
dones solien fabricar els vencills amb guiteta d’espart o amb fil de pita.
Utilitzaven sis caps o cordells d’un braç de llargària. Creuant i lligant
magistralment les cordetes obtenien el vencill. Per aquestes dates els ternejals (teginats) de les cambres de
les cases del poble eren tot un espectacle, amb aquells xanglons gegants que
impregnaven de dolçor l’aire dels llogars. Però no sols es vencillava a les
cases de llaurador, també moltíssimes voltes de terra de les coves apareixen
plenes de melons penjant. Una de les més nomenades per la quantitat i qualitat
de melons era la del Toio, a la Salut. El Toio, com molts altres del poble,
convidava els amics a sa casa a menjar meló. Un bon porró de vi de collité i una llibrellâ de tastets de meló d’any
era la millor excusa per passar la vesprada.
Llanterna que portaven els manyacos de Llorenç |
Refereixen
que en els temps del racionament, hi havien xiquets que es
dedicaven d’amagatontes a ferir els melons amb una canya punxosa, per tal
de macar-los. Passats uns dies, aquells gandulets avisaven son pare que tal meló
s’estava podrint i que calia despenjar-lo per menjar-se’l el més prompte
possible.
Crec que aquells melons són els mateixos com els "toad skin" (piel de sapo) que es venden als Estats Units.
ResponEliminaM'agradat molt llegir el text com es penjaven els melons i es mantenien fins Nadal. Quins records
ResponEliminaGràcies Josep