31 d’agost del 2013

Vocabulari de Crevillent (3)


1. RAMÀ
 [de rem]


 || 1. Nedar movent els braços i cames.
 || 2. Moure els rems per fer anar una embarcació (pronunciat 'remà')

En català normatiu: 'remar'



Exemples: 1. Xé, que be que rama la xiqueta. Saps ramà, tu? 2. ! Me'n vaig anà en la barca, remant del Pinet a la Marina. 

Nota: Els crevillentins mai no utilitzem el verb 'nedar', sinò el seu sinònim 'remar'. L'elecció de la segona forma, potser fou conseqüència del fenòmen de caiguda de la 'd' intervocàlica, tan intensa a la nostra població. Si haguerem de pronunciar 'nedar' a la crevillentina seria 'neà', un mot ben problemàtic i confús. 


2. RAMÂ

Cada cop que es fa remant en els braços i cames.

En català normatiu: 'remada'

Exemples: El Vicent se va creuà la Quinta en quatre ramaes. 

2 comentaris:

  1. Bon dia, Josep,

    Primer que res, aprofite per a dir-te que ja fa temps que llig el teu blog i que hi ha molta informació i ben interessant. Continuaré llegint-lo. A banda, volia saber com podríem posar-nos en contacte, ja que m'agradaria demanar-te d'utilitzar una imatge que hi ha en el blog per a un articlet sobre llengua per a xarxes socials.

    ResponElimina
  2. A Elx "ANEAR". Aquesta forma és curiosa perquè som els únics valencians que emprem el vocalisme del català oriental on diuen "NEDAR". Tots els catalanooccidentals (inclosos els valencians) diuen NADAR. Aquesta E és pròpia dels parlars orientals i del parlar d'Elx!

    ResponElimina